Tips til innredning av stuen

Etter kjøkkenet, er stua det mest populære sosiale rommet – men ofte er det allikevel innredet fantasiløst og rutinemessig. TV-en er ofte i sentrum, og sofaen står langs veggen. Det er både praktisk og greit, men her kommer det noen tips til hvordan du kan skape en litt mer innbydende innredning i stuen din.

Lag en hyggekrok

Hvis du har lyst til å bruke stua til mer enn bare sosialt samvær og TV-titting, så er det et godt råd å bruke alle rommets hjørner. Ofte står de tomme og opptar bare dyrebar plass med sin intetsigenhet. Lag derfor heller en liten kosekrok i hjørnet til lesing, strikking eller noe helt annet. Lag en lov om at det ikke er lov med noen elektroniske skjermer i det hele tatt, og sørg for at det er hyggelige tepper, bilder og andre små detaljer som skaper et nytt rom. Her er det viktig å huske på, at det er ingenting som skaper god hygge som et hyggelig og godt lys. Klikk her og se eksempelvis tv-benker.

Hva kan rommet?

Prøv å ta en titt på stua med nye øyne, og bestem deg for hvilke deler som er de sterkeste. Kanskje det er en søyle, en peis eller et vindu som preger rommet? Start ved dette området, og organiser hele stua omkring dette punktet. Ved et vindu kan det være smart å plassere et par stoler eller en lenestol, da dette ikke blokkerer for lyset i samme grad som en sofa vil. Et teppe som ligger foran peisen gir stabilitet til rommet, og har en innbydende effekt. Det viktigste av alt, er likevel at du har tenkt godt gjennom hvor møblene skal stå. Det gir rett og slett et bedre resultat når man har gjennomtenkt det hele.

Frie vegger

Å flytte møblene vekk fra veggene, er et kjent triks. Det gir følelsen av mer plass i rommet, noe som egentlig er ganske paradoksalt da avstanden mellom møblene blir mindre. Men det gir også en mulighet for bedre belysning og plass til flere planter.

Stabilt underlag

Et skjønt teppe er en perfekt base for resten av innredningen, og fungerer også som lyddemper. Formen har stor innvirkning på hvordan man oppfatter stua, så dette skal man være oppmerksom på. Et rektangulært teppe kan nemlig være med til å få stua til å virke større, mens et rundt teppe kan gi stua et mykere uttrykk.

Form rommet med belysning

En stor gulvlampe kan være det perfekte midpunktet i stua, og møblene kan plasseres omkring den. Lampen fungerer som selve prikken over i-en, og kan være med på å gi stua mer attityde. Utnytt hjørnene bedre med gulvlamper eller en taklampe i en spennende form som gjør rommet mykere, og gjør sitt til at møblene føles mere avrundede.